وب پی سی سون
- وب کوهروشهایی برای پیشگیری از سرماخوردگی
- مجموعه: پیشگیری بهتر از درمان
اضطراب و استرس می توانند توانایی سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با عفونت را کاهش دهند
سرماخورگی یکی از بیماری های شایع در ماه های سرد سال است. سرماخوردگی معمولی یک عفونت ویروسی گلو و بینی، دستگاه تنفسی فوقانی، است. بسیاری از ویروس ها می توانند موجب سرماخوردگی شوند، اما شایعترین نمونه راینوویروس است.
آبریزش بینی، گلو درد، سرفه، گرفتگی بینی، بدن درد خفیف و سر درد، عطسه و تب خفیف می توانند احساس ناتوانی را پیش از بهبود بیماری در فرد ایجاد کنند. در شرایطی که سرماخوردگی به طور معمول بی خطر است، اما می تواند تا دو هفته ادامه داشته باشد.
چه چیزی بهترین گزینه برای حفظ سلامت طی ماه های سرد سال است؟ در گام نخست باید از ورود سرما به بدن خود پیشگیری کنید. روش های مختلفی برای پیشگیری از سرماخوردگی و کاهش مدت زمان بیماری وجود دارند که در ادامه با برخی از آنها بیشتر آشنا می شویم.
استفاده از یک دستگاه مرطوب کننده هوا
رطوبت کم موجب خشکی مسیرهای هوایی بینی می شود و از این رو به دام انداختن و نابودی میکروب ها دشوارتر می شود که در نهایت سرماخوردگی را به همراه دارد. با استفاده از یک دستگاه مرطوب کننده هوا می توانید از این شرایط پیشگیری کنید.
دستگاه مرطوب کننده هوا می تواند به مرطوب نگه داشتن غشاهای مخاطی کمک کند. خشکی غشاهای مخاطی در بینی توانایی بدن برای به دام انداختن میکروب های ورودی را کاهش می دهد.
توجه داشته باشید که دستگاه مرطوب کننده هوا را نیز باید تمیز نگه دارید زیرا محیط گرم و مرطوب می تواند مکانی ایده آل برای رشد قارچ را فراهم کند که اگر به این شرایط آلرژی داشته باشید می تواند موجب بروز علائمی شبیه سرماخوردگی شود.
دریافت ویتامین D کافی
نتایج یک پژوهش نشان داد افرادی که به میزان کافی ویتامین D دریافت نمی کنند، نسبت به آنهایی که به میزان کافی از این ماده مغذی دریافت می کنند، احتمال بیشتری دارد به یک عفونت دستگاه تنفسی فوقانی مبتلا شوند. سلول ها برای فعال کردن واکنش های مبارزه خود با عفونت به ویتامین D وابسته هستند. برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف 400 واحد بین المللی ویتامین D در روز ممکن است از عفونت های دستگاه تنفسی پیشگیری کند.
به گفته موسسه ملی سلامت آمریکا، بیشتر بزرگسالان باید حداقل 600 واحد بین المللی ویتامین D در روز دریافت کنند، اما برخی سازمان های دیگر مقدار مصرف بیشتر را توصیه کرده اند. از منابع غذایی برای ویتامین D می توان به ماهی سالمون، گوشت گاو، زرده تخم مرغ، شیر و آب پرتقال غنی شده، پنیر، و قارچ اشاره کرد. در صورت نیاز می توانید پس از مشورت با پزشک از مکمل ها نیز استفاده کنید.
بسیاری از ویروس ها می توانند موجب سرماخوردگی شوند اما شایعترین راینوویروس است
تمیز نگه داشتن دست ها و دور نگه داشتن آنها از صورت
ممکن است متوجه نباشید اما احتمالا در طول روز بارها صورت خود را با دست لمس می کنید. مطالعه ای در سال 2008 نشان داد، شرکت کنندگان به طور میانگین 16 بار در هر ساعت صورت خود را لمس می کنند.
این کار به ویژه در فصول سرد می تواند مشکل آفرین باشد. زمانی که از طریق تماس با فردی دیگر یا سطوح آلوده به میکروب در معرض یک ویروس قرار می گیرید، امکان ورود آن به بدن در صورت عدم پاکسازی دست ها وجود دارد. ویروس ها می توانند از طریق تماس پوست با پوست مانند دست دادن نیز منتقل شوند.
از این رو، باید به نظافت دست های خود و دور نگه داشتن آنها از صورت تا حد امکان توجه داشته باشید زیرا می تواند از ورود میکروب ها به غشاهای مخاطی (بینی و دهان) و بیمار کردن شما پیشگیری کند.
دست های خود را به خوبی شستشو دهید. دست ها را حداقل به مدت 20 ثانیه با صابون شستشو دهید. اگر به آب و صابون دسترسی ندارید، از ضد عفونی کننده های دست استفاده کنید.
ضد عفونی کردن تلفن همراه
تلفن همراه یکی از دستگاه های پر استفاده در دنیای امروز محسوب می شود، از این رو با سطوح مختلف در تماس است.
مطالعه ای که توسط دانشگاه آریزونا در سال 2012 انجام شد، نشان داد که تلفن همراه ممکن است از نظر مقدار باکتری ها 10 برابر آلودهتر از صندلی توالت باشد.
برای پاکسازی این دستگاه ها می توانید از دستمال های ضد عفونی کننده استفاده کنید. این کار را زمانی که تلفن همراه خاموش است انجام دهید و با استفاده از یک دستمال یا پارچه نرم دیگر دستگاه خود را خشک کنید. در شرایطی که دستمال ها و مواد ضدعفونی کننده برای از بین بردن ویروس ها و باکتری ها خوب هستند، اما مواد موجود در آنها ممکن است به تلفن همراه آسیب برساند.
اختصاص زمان برای کسب آرامش
اضطراب و استرس می توانند توانایی سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با عفونت را کاهش دهند. زمانی که با استرس و خستگی مواجه هستید، بدن هورمون کورتیزول ترشح می کند که ممکن است در توانایی بدن برای پیشگیری یا مبارزه با سرماخوردگی اختلال ایجاد کند.
برای کسب آرامش می توانید انجام یوگا، مدیتیشن، پیادهروی در فضای سبز، وقت گذرانی به همراه خانواده یا دوستان پس از کار یا هر فعالیت دیگر که به کسب آرامش در شما کمک می کند را مد نظر قرار دهید.
خواب کافی
طی یک مطالعه، پژوهشگران به 153 مرد و زن سالم قطره بینی حاوی راینوویروس داده و عادات خواب آنها را پیگیری کردند.
آنها دریافتند افرادی که به طور منظم کمتر از هفت ساعت در شب می خوابند، نسبت به آنهایی که هشت ساعت یا بیشتر می خوابند، سه برابر احتمال بیشتری دارد گرفتار سرماخوردگی شوند.
افزایش مصرف روی
نتایج یک پژوهش نشان داد که روی می تواند رشد ویروس ها را کاهش دهد. افزون بر این، مصرف روی به نظر می رسد که مدت زمان و شدت علائم بیماری را نیز کاهش می دهد.
اگرچه یک دوز مصرف خاص برای همه وجود ندارد، اما مطالعات صورت گرفته مصرف بیش از 75 میلی گرم در روز را مفید نشان داده اند. تامین روی از منابع غذایی بهتر از مصرف مکمل ها است. از منابع غذایی خوب برای روی می توان به گوشت، توفو، صدف چروک و عدس اشاره کرد.
سرماخورگی یکی از بیماری های شایع در ماه های سرد سال است
استفاده از لیوان شخصی
زمانی که یکی از اعضای خانواده سرما خورده است، استفاده از لیوان های یک بار مصرف یا مشخص کردن لیوان هر فرد را مد نظر قرار دهید. این کار به پیشگیری از گسترش تصادفی ویروس کمک می کند.
درباره اشیا مشترک مانند تلفن، هوله یا لوازم غذاخوری بسیار مراقب باشید زیرا می توانند توسط فرد بیمار آلوده شده باشند.
افزایش مصرف پروبیوتیک ها
همه باکتری ها بد و مضر نیستند و انواع خوبی از آنها در روده انسان زندگی می کنند که در غذاهای پروبیوتیک مانند ماست، کلم ترش، و کامبوچا یافت می شوند و ممکن است سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند. همچنین، باید به این نکته توجه داشت که دستگاه گوارش بخش بزرگی از سیستم ایمنی را در خود جای داده است.
مطالعه ای در سال 2014 که در نشریه Journal of Science and Medicine in Sport منتشر شد، نشان داد بازیکنان راگبی مصرف کننده مکمل پروبیوتیک، نسبت به آنهایی که دارونما دریافت کرده بودند، سرماخوردگی به مراتب کمتری را تجربه کرده اند.
پژوهش های بیشتری درباره این که پروبیوتیک ها می توانند ویروس ها را از بین ببرند باید انجام شود، اما مطالعات صورت گرفته نشان داده اند که این باکتری ها خوب در زمان بیماری و بروز علائم مفید هستند. به عنوان مثال، طی مطالعه ای که در نشریه British Journal of Nutrition منتشر شد، پژوهشگران دریافتند دانشجویانی که پروبیوتیک و دارونما دریافت کرده بودند به میزان مشابه دچار سرماخوردگی شده اند، اما شدت علائم و مدت زمان بیماری در آنهایی که پروبیوتیک دریافت کرده بودند، کمتر بود.
موضوعات مرتبط: پزشکی و سلامت
دندانپزشک خوب کیست؟
- مجموعه: پیشگیری بهتر از درمان

کیفیت درمان مهمترین اصل یک درمان خوب در دندانپزشکی است
چگونه می توانیم یک دندانپزشک خوب و با قیمت مناسب پیدا کنیم؟
دندانپزشکی علاوه بر اینکه یک شاخه پزشکی و علمی می باشد ، یک شغل مهارتی و خدماتی نیز محسوب می شود. در حقیقت یک دندانپزشک خوب و ماهرعلاوه بر اینکه از نظر علمی باید در سطح بالایی باشد بلکه از نظر توانایی- مهارتی، به نوعی باید دستان هنرمندی جهت انجام درمان های ظریف و دقیق دندانپزشکی داشته باشد .در کنار این توانمندی ها استفاده از دستگاه های پیشرفته و مدرن و همچنین استفاده از مواد درجه یک، عوامل موثری در جهت تعیین یک دندانپزشک خوب می باشد.
قطعأ یکی از دغدغه های مردم برای مراجعه به دندانپزشکی قیمت درمان می باشد لذا باید به این نکته توجه داشته باشید که نباید به صرف اینکه قیمت درمان شما برایتان پایین تر تمام شود به هر مرکزی مراجعه نمایید. کیفیت درمان که مهمترین اصل یک درمان خوب در دندانپزشکی است، هیچ گاه نباید نادیده گرفته شود.
همه مردم از اینکه بتوانند کالاهایی را به ارزان ترین قیمت ممکن بخرند بسیار خوشحال می شوند در صورتی که باید به این نکته مهم توجه داشته باشند که درمان دندانپزشکی مانند خرید کالا نبوده و نیست بلکه عوامل مختلفی در تعیین قیمت آن تأثیرگذار است.
بنابراین به جای اینکه بخواهیم به دنبال ارزان ترین دندانپزشک بگردیم، بهتراست به دنبال یک دندانپزشک خوب و با قیمت مناسب باشیم. باید این نکته را مد نظر قرار داد که با یک درمان ارزان قیمت و بی کیفیت قطعأ درمان دندانمان با مشکلاتی روبرو خواهد شد، که در آن صورت ناچار هستیم با هزینه چند برابری نسبت به زمانیکه می توانستیم در ابتدا درمان را انجام دهیم، اقدام به رفع مشکل و درمان مجدد کنیم.
نکاتی که باید در جهت یک درمان خوب و با کیفیت و قیمت مناسب مد نظر قرار دهیم عبارتند از:
مکان دندانپزشکی یکی از نکاتی است که بسیار حائز اهمیت می باشد که افراد باید مد نظر قرار دهند که آیا باید به مکان های عمومی مانند درمانگاه ها و کلینیک ها مراجعه نمایند یا به مطب های خصوصی؟
تصور عموم مردم بر این است که درمانگاه ها و کلینیک ها قیمت مناسب تری نسبت به مطب های دندانپزشکی دارند درصورتیکه این باورکاملا اشتباه است، به این دلیل که درکلینیک های عمومی مقدار کمی از هزینه دریافتی از بیماران به دندانپزشک پرداخت می شود و مبلغ بیشتری از هزینه ی درمان به اشخاص دیگری که در آن مجموعه سهام دار و یا مالک هستند تعلق می گیرد، به همین دلیل هزینه های کلی کلینیک ها بالاتر از مطب شخصی می باشد که شما فقط با یک نفر سرو کار دارید.
دومین نکته درجهت مراجعه به مطب های دندانپزشکی به جای کلینیک ها این است که در مطب خصوصی یک پزشک درمان شما را انجام می دهد و هر زمانی که درمان شما به مشکل بر خورد کند یا نیاز به مشاوره و ویزیت دوره ای داشته باشید، در همان مطب، دندانپزشکی شما را ویزیت می کند که در مراجعات قبلی این کار را انجام داده است.
در صورتیکه در کلینیک ها، عموما " به دلیل جابجایی دندانپزشکان " بیشتر مواقع در مراجعات بعدی شما اصلا آن دندانپزشک را که دیگر با آن مرکز همکاری ندارد پیدا نخواهید کرد و دندانپزشک جایگزین هم مسؤلیت درمان دندانپزشک دیگری را قبول نمی کند . پس بهترین گزینه برای انجام یک درمان خوب و ماندگار پیدا کردن یک مطب شخصی است که در آن یک دنداپزشک با نمونه کار و سابقه کاری خوب آماده خدمات رسانی با کیفیت به شما باشد

بهترین گزینه برای انجام یک درمان خوب پیدا کردن مطب شخصی دندانپزشک است
برای پیدا کردن یک مطب خوب باید به نکات ذیل توجه داشته باشید:
اولین نکته که بسیار حائز اهمیت می باشد این است که دندانپزشکی که در یک مطب فعالیت می کند باید سال های کاری خود را در همان مطب گذرانده باشد، و به تازگی آن مطب را تأسیس نکرده باشد ، علاوه برآن از مراکز درمانی نزدیک آن مطب راجع به اینکه کدام پزشک بهتر می باشد می توان پرس و جو و تحقیق به عمل آورد.
به عنوان مثال می توان از داروخانه ها وآزمایشگاه های نزدیک سراغ یک دندانپزشک خوب و ماهر را گرفت، همچنین از طریق دوستان و آشنایانی که سال هاست به یک دندانپزشک مراجعه می کنند و از نتیجه درمان هایشان راضی هستند می توان پرس وجو کرد.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی می توان از طریق جستجو در اینترنت و وبسایت ها به رزومه کاری یک دندانپزشک و نظرات مردم راجع به آن تحقیق به عمل آورد.
بعد از پیدا کردن یک دندانپزشک خوب و ماهر، چگونه باید تشخیص دهیم که قیمت های آن مطب مناسب هستند یا خیر ؟
با توجه به گفته هایی که در قسمت اول این مقاله ذکر شد باید توجه داشته باشید که به دنبال قیمت های مناسب و درعین حال معقول بگردید، نه صرفا "ارزان ترین خدمات".
پیدا کردن حدود قیمت خدمات دندانپزشکی کار سختی نیست ولی باید توجه داشته باشید که عموما "دندانپزشکانی که خدمات با کیفیت انجام می دهند معمولا" قیمت هایشان از میانگین جامعه دندانپزشکی بالاتر است، به همین دلیل چندین عامل در تعیین قیمت دندانپزشکی موثر است:
1- تخصص و درجه علمی دندانپزشک
2- دقت و مهارت دندانپزشک و مقدار زمانی که برای هر درمان صرف می کند
3- کیفیت و جنس مواد مورد استفاده توسط دندانپزشک

تخصص و درجه علمی دندانپزشک در تعیین هزینه دندانپزشکی موثر است
پس می توان گفت یک دندانپزشک خوب که تمام موارد بالا را رعایت می کند، هزینه بالاتری برای ارائه خدمات بهتر انجام خواهد داد و در نتیجه هزینه تمام شده یک دندانپزشک ماهر، بیشتر خواهد بود.
یکی دیگر از نکاتی که برای انتخاب یک دندانپزشک باید مد نظر قرار دهید این است که از تبلیغات مبالغه آمیز وغیر واقعی دوری کنید.
توجه داشته باشید، نه تنها در حرفه دندانپزشکی بلکه درهیچکدام از شاخه های پزشکی نباید فریب تبلیغاتی که در آنها صحبت از تخفیف های زیاد می شود را بخورید ، به این دلیل که تخفیف ها اصولا وجود خارجی نداشته و فقط جهت جذب مخاطب به آن مرکز می باشد و اگر هم آن تخفیف ها واقعی به نظر برسند ، قطعا از کیفیت خدمات ارائه شده کاسته خواهد شد.
این مطلب را به طور کلی و براساس آشنایی که با پزشکان و مراکز درمانی زیادی داشته ام، با شما به اشتراک می گذارم که به هیچ وجه در خدمات پزشکی و دندانپزشکی واژه تخفیف و حراج هیچ گونه جایگاه واقعی ندارد و فقط در جهت جذب مخاطب و فریب افراد به کار برده می شود.
در این زمینه می توانید دقت نظر داشته باشید که خدمات دندانپزشکی و پزشکی هم مانند بسیاری از کارهای خدماتی دیگر است که هر چه با کیفیت تر باشد ، قیمت آن بالاتر می رود؛ حال آن که این گونه خدمات کاملا تخصصی بوده و مراجعه کنندگان از کاری که در مراکز پزشکی برایشان انجام میشود اطلاعی ندارند، که به همین دلیل متأسفانه عده ای بدون در نظر گرفتن اخلاقیات پزشکی و فقط به دلیل منافع مالی، با کلمات و شعارهای خوش آب و رنگ اقدام به انجام درمان های بی کیفیت می کنند و به همان دلیل تخصصی بودن کار، در اکثر مواقع فرد مورد معالجه به دلیل عدم آگاهی متوجه خرابکاری ها نمی شود و حتی بعد از آگاهی از ماجرا، از پیگیری آن منصرف می شود.
می توان گفت همین امر باعث سواستفاده برخی از افراد سود جو از تبلیغات غیر واقعی و جذب بیماران می شود.
موضوعات مرتبط: پزشکی و سلامت
توصیه های مهم پزشکی هنگام کار با کامپیوتر
- مجموعه: پیشگیری بهتر از درمان
ویژگی های یک محیط کاری مناسب برای کاربران رایانه
امروزه کاربرد کامپیوتر (رایانه) در زندگی بشربسیار زیاد است و تعداد زیادی از افراد ساعت های متمادی با این وسیله الکترونیکی کار میکنند به همین دلیل شناخت عوامل موثر در محیط کار با رایانه اهمیت زیادی دارد. وجود شرایط نامناسب در محیط کاری، عدم توجه به موارد ایمنی هنگام کار با رایانه و استفاده بیش از حد از این ابزار ممکن است در بلند مدت سبب بروز بیماری ها و ناهنجاری ها شود.
بحث مهمی که در این زمینه مطرح است، دانش ارگونومی رایانه می باشد که شامل مطالعه و بررسی عوامل انسانی در ارتباط با رایانه و شیوه های تطبیق ابزارها و وسایل کار با بدن فرد است تا از بروز اثرات ناهنجار جلوگیری شود. درچند سال اخیر تولیدکنندگان تجهیزات رایانه مانند صفحه کلید، ماوس، میز و صندلی و سایر وسایل رایانه سعی میکنند تا محصولات را مطابق با اصول ارگونومی طراحی و تولید کنند چرا که رعایت اصول ارگونومی سبب کاهش ضایعات چشم، سردرد و کمر درد کاربران رایانه خواهد شد.
ویژگی های یک محیط کاری مناسب برای کاربران رایانه عبارتند از :
۱- وجود سیستم تهویه مطبوع ، نور کافی و مناسب .
۲- استفاده از میز مخصوص که دارای عرض و ارتفاع استاندارد باشد.
۳- استفاده از صندلی مخصوص رایانه که ارتفاع آن طوری تنظیم شود که ستون فقرات کاربر را آزار ندهد.
۴- استفاده از زیرپایی برای جلوگیری از بیحسی پا.
توصیه های مهم پزشکی هنگام کار با کامپیوتر
خیره شدن به مانیتور
بیماری های کار با کامپیوتر
عادت بدی که بسیاری از افراد دارند این است که هنگامی که چیز جذابی می بینند یا کار تخصصی انجام می دهند، چند ثانیه پشت سر هم، به مانیتور ذل می زنند و خیره می شوند، این عادت نادرست می تواند باعث آسیب به شبکه های داخلی چشم شود چون با خیره شدن و پلک نزدن، فضای سطحی چشم مرطوب نمی شود و باعث خشک شدن چشم می شود که همین عوارضی را به دنبال دارد. پس سعی کنید به طور مداوم و مرتب پلک بزنید، حتی در شرایط خاص!
وقتی از رایانه استفاده می کنید؛ سعی کنید نور اتاق را تنظیم کنید چون نور زیاد مانع از دیدن درست صفحه نمایشگر می شود و واضح نبودن تصویر باعث خستگی چشم ها خواهد شد. صفحات رایانه به سرعت عوض می شوند و برای دیدن جزییات باید مدام هرازگاه به چشم هایتان استراحت بدهید. بهتر است در خواندن و مشاهده صفحه ها کمی درنگ کنید. هر ۲۰ دقیقه یکبار چشم ها را از روی صفحه نمایشگر بردارید و حدود ۲۰ تا ۳۰ ثانیه به جای دیگری نگاه کنید.
سی وی اس مجموعه ای از علائم چشمی و بینایی است که بر اثر کار با رایانه ایجاد می شوند. تقریبا ۷۵ درصد از کسانی که زیاد با رایانه کار می کنند گرفتار این علائم هستند. مهمترین علائم عبارت است از خستگی چشم، خشکی چشم، اشک ریزش و تاری دید و همچنین ممکن است سبب سردرد، درد در گردن، شانه ها و پشت نیز بشود. میز رایانه تان را طوری تنظیم کنید که فاصله چشم های شما تا صفحه نمایشگر حدود ۵۰ تا ۶۰ سانتی متر باشد. اگر نمایشگر نور خیره کننده ای دارد، حتما نور آن را تنظیم کنید. هر سال به متخصص چشم مراجعه کنید تا از سالم بودن چشم هایتان مطمئن شوید و در صورت لزوم برایتان عینک تجویز شود.
ارگونومیک چیست ؟
ارگونومیک (ergonomics) شاخه ای از علم مهندسی است که به طراحی ابزار و لوازمی برای حفظ سلامت فیزیکی بدن در هنگام کار می پردازد. درد، غالبا در اثر حفظ مداوم یک حالت نادرست قرارگیری بدن ایجاد می شود. مثال های رایج آن شامل: تایپ همزمان با صحبت تلفنی با نگه داشتن گوشی تلفن در گودی گردن، چرخاندن مداوم سر از چپ به راست هنگام تایپ از روی یک متن و نگاه کردن به صفحه کامپیوتر و یا نشستن به مدت طولانی هستند.
صندلی مناسب؛ حلال تمامی مشکلات
اگر تمامی نکات بالا را به طور صحیح اجرا کنید اما بر روی یک صندلی چوبی خشک و ساده بنشینید، هیچ فایده ای نخواهد داشت و مطمئن باشید به زودی با مشکلات متعدد قوس ستون کمر و انحنا مواجه خواهید شد! اگر روزانه بیشتر از یک ساعت پشت کامپیوتر خود می نشینید، سعی کنید حتما یک صندلی استاندارد برای میزهای کامپیوتر تهیه کنید، مطمئن باشید با صرف یک هزینه کم، از مشکلات و هزینه های زیاد در آینده جلوگیری خواهید کرد. صندلی ها دارای مدل های متنوعی است که باید متناسب با قد در نظر گرفته شود، همچنین قسمتی که باید به آن تکیه داده شود، دارای قوس استاندارد کمر باشد تا به راحتی بتوان به روی آن تکیه داد و کارها را انجام داد. اگر صندلی با قابلیت تنظیم ارتفاع بگیرید، برای بسیاری از اعضای خانواده می تواند مفید باشد، زیرا می توانید با توجه به قد؛ ارتفاع آن را تنظیم کنند.
اصول کار با کامپیوتر
ویژگی های صندلی ارگونومیک:
1- ارتفاع صندلی باید قابل تنظیم باشد. ارتفاع صندلی، 41 تا 52 سانتی متر توصیه می شود.
2- سطح نشیمنگاه صندلی باید دارای طول و عرض 40 تا 48 سانتی متر باشد.برای افراد چاق صندلی های پهن تر توصیه می شود.
3- ضخامت تشک در حدود 4 تا 5 سانتی متر باشد و رویه آن از جنسی باشد که اصطلاحاً بتواند تنفس کند و لبه جلو صندلی، گرد و لبه بیرونی آن، نرم باشد.
4- زاویه پشتی با تشک صندلی، حداقل 95 تا 110 درجه باشد.
5- عرض پشتی صندلی باید حداقل 32 تا 36 سانتی متر باشد.ارتفاع پشتی صندلی را نیز بین 50 تا 82 سانتی متر توصیه می کنند. صندلی باید در قسمت قرار گرفتن گودی کمر (ارتفاع 15 تا 20 سانتی متراز پایین) داری یک قوس محدب و در قسمت پشت دارای یک قوس مقعر باشد.
6- صندلی های مورد استفاده در کار با رایانه بهتر است دسته دار بوده و دسته آن با ارتفاع میز کار مطابقت داشته باشد. همچنین دارای 5 چرخ بوده و چرخان باشد. شیب کف صندلی 5 تا 15 درجه برای تمایل به جلو و 5 درجه تمایل به عقب را امکان پذیر سازد.
صحیح نشستن و اصول آن
نشستن صحیح یک الگوی خاصی دارد: آرنج باید به صورت ۹۰ درجه باشد و پشت بدن کاملا به صندلی تکیه داده شود، مانیتور مقداری از دید مماس و مستقیم باید چشم پایین تر باشد به طوری که به کل مانیتور اشراف داشته باشید. تنظیم نبودن ارتفاع صفحه کلید باعث بروز درد های شانه و پشت خواهد شد. نباید روی صفحه کلید خم شوید. صاف بنشینید و سعی کنید استخوان ستون فقراتتان در یک راستا و صاف قرار گیرد. از قوز کردن یا زاویه دادن به گردن بپرهیزید. از نشستن طولانی روی صندلی اجتناب کنید و هر ۱۰ تا ۱۵ دقیقه از سرجای خود برخیزید و کششی به بدن خود بدهید. موس را به فاصله نزدیکی از صفحه کلید قرار دهید. فاصله بیش از حد موس از نمایشگر، عضلات شانه را تحت فشار قرار می دهد.
استراحت در هر چند دقیقه با ورزش ساده
سلامتی بسیار با ارزش است، باید همیشه قدر آن را بدانید! هر ماه نتایجی از دستاورهای محققین منتشر می شود که در آن اعلام شده است نشستن طولانی مدت پشت میز و کامپیوتر باعث کاهش عمر می شود! اگر بخواهیم از عمر اضافه بگذریم و تا مدت زمانی که زنده هستیم سالم باشیم، باید حداقل فعالیت هایی ورزشی و یا نرمشی انجام دهیم. بهترین روش این است که هر نیم ساعت چند دقیقه که وقت زیادی هم تلف نشود، از میز خود خارج شده و در محیط اطراف قدم بزنید، یک لیوان آب بنوشید و مچ دستان خود را گرم کنید یعنی بچرخانید و بدن خود را دچار کش و قوس کنید، خود را به تحرک وادارید و از آن حالت خشک خارج شوید، همین کار باعث می شود که تاثیر به سزایی در سلامت خود بگذارید و سالیان سال بدون هیچ مشکلی پشت میز بنشینید.
سلامت مچ دست و پاها در هنگام کار با کامپیوتر
در مچ دست، عصبی به نام عصب مدیان یا میانی وجود دارد. این عصب، منشعب می شود و به بخشی از کف دست، انگشت شست، اشاره و میانی عصب می رساند. هر گاه این عصب تحت فشار قرار گیرد، باعثگزگز شدن، کرختی، سوزش و درد در ناحیه دست و انگشت ها می شود. در تحقیقات مایوکلینیک ۲۵۰ نفر از کارمندانی که در روز بیش از ۶ ساعت با رایانه کار می کردند، بررسی شدند و معلوم شد که تقریبا ۳۰ درصد آنها از کرختی و گزگز انگشتان شکایت دارند. البته گزگز همیشه به معنای ابتلا به نشانگان تونل کارپال نیست و این بیماری باید به وسیله پزشک تایید شود.
برای پیشگیری از بوجود آمدن این مشکل یا کاهش شدت آن، باید هنگام کار با صفحه کلید، مچ دست را روی میز قرار دهید و فقط انگشتانتان را حرکت دهید. بدن خود را در یک وضعیت متعادل و مناسب نگه دارید، اطمینان حاصل کنید که مچ دستان شما اندکی از آرنج شما پایین تر باشد. این عمل از ابتلا به نوعی سندرم تونلی در مچ دست شما جلوگیری می کند. از قرار دادن دست ها به مدت طولانی در یک وضعیت ثابت بپرهیزید و هر ۲۰ دقیقه یکبار به خودتان استراحت و مچ دست ها را آرام نرمش دهید. پاهایتان را از زانو خم کرده، طوری که زانو از باسن اندکی بالاتر قرار گیرد. کف پا را صاف روی زمین قرار داده یا روی یک چهارپایه یا وسیله دیگری قرار دهید.
● مشکلات پوستی
ولتاژ زیاد لامپ تصویر در انواع نمایشگرهای قدیمی موجب تولید میدان الکترواستاتیک و بارهای الکتریکی مثبت در سطح خارجی صفحه نمایش میشود. در میدان بین بارهای مثبت و صورت کاربر، گرد و خاک و ذرات در تمامی جهات حرکت میکنند و جریان بارهای مثبت حاصل در این میدان ممکن است در افرادی که حساسیت پوستی دارند، موجب خشک شدن پوست دست و صورت، ترک خوردن آن و ایجاد آکنه شود.
همچنین بررسی ها نشان دادهاند افرادی که دچار حساسیتهای پوستی هستند و هنگام کار بیشتر تحت فشارهای فکری و عصبی قرار میگیرند، فشارها و استرسها موجب تغییرات هورمونی مانند تیروکسین و پرولاکتین و همچنین ضایعات پوستی در آنها میشود.
به همین علت کارشناسان توصیه میکنند بهتر است تهویه و رطوبت محیط کار مناسب و کافی باشد.
● استرس و مشکلات عصبی و روانی
به گفته کارشناسان، حجم کار زیاد و دوری از همکاران در محیط کار می تواند به بروز مشکلات روانی منجر شود. البته کار با رایانه افسردگیزا به شمار نمی رود، بلکه حجم زیاد کار است که در ایجاد استرس روانی نقش دارد. تنهایی ناشی از طبیعت کار با وسایل و ابزار الکترونیک از جمله رایانه که دنیای خصوصی یا مجازی را به ارمغان میآورد، افراد جامعه را هر چه بیشتر به کام خود میکشد و اثرات زیانبار و عمیقی را برجای خواهد نهاد که ابعاد آن به روشنی قابل تبیین نیست.
برای نمونه به روابط والدین و فرزندان که جزء اولین قربانیان زندگی الکترونیک هستند می توان اشاره کرد.
● تنفس گازهای رایانه
بدنه رایانه ها و نمایشگرها بر اثر گرم شدن، بوی مخصوصی مانند« گاز دیوکسین» از خود متصاعد میکنند که به وسیله بدنه رایانه و صفحه نمایشگر تولید می شود. همچنین گاز« اوزن »هنگام کار چاپگر لیزری تولید میشود که به بافت مخاطی بینی، چشم و گلو آسیب میرساند، بنابراین رعایت استانداردهای مربوط در این خصوص از سوی واردکنندگان یا تولیدکنندگان رایانه ضروری است.
● کودکان و رایانه
کودکانی که زمان زیادی مقابل رایانه مینشینند علاوه بر آسیب کمر، دچار بلوغ زودرس میشوند. به گفته متخصصان فیزیوتراپی، کودکان پنج سالهای که ساعات طولانی را پشت رایانه مینشینند از درد کمر رنج میبرند. به گفته آنها استفاده بیش از حد از رایانه در کودکان شش ساله نیز میتواند به بیماری در آنها منجر شود.
حتی هنگام کار با تبلت ها، مراقب سلامت خود باشید
پژوهشگران دانشکده سلامت همگانی دانشگاه هاروارد، حالت های مختلف بدن کاربران به هنگام استفاده از تبلت ها را مورد مطالعه قرار داده اند و دریافته اند که کاربران تبلت ها در مقایسه با کاربران رایانه های رومیزی و لپ تاپ ها، گردن خود را بیشتر در حالت خمیده نگه می دارند که این رفتار هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت می تواند مخاطرات زیادی را برای آن ها به همراه داشته باشد.
هرچند مهم ترین مزیت تبلت ها و دیگر فناوری های همراه، انعطاف پذیری آنها است و کاربران می توانند در هر حالت و موقعیتی از این فناوری ها استفاده کنند، اما برخی از حالت های بدن در هنگام استفاده از تبلت ها نگرانی های پژوهشگران سلامت و بهداشت را برانگیخته است. پژوهشگران در مورد آسیب های جدی ناشی از استفاده از رایانه لوحی بر عضلات گردن و شانه به کاربران هشدار داده اند. آن ها هشدار داده اند که این خطرات به ویژه زمانی افزایش می یابد که کاربران، تبلت ها را بر روی زانوهای خود قرار می دهند و از آن استفاده می کنند. پژوهشگران دانشگاه هارواد به کاربران توصیه کرده اند هنگام استفاده از تبلت، هر ۱۵ دقیقه حالت بدن و به ویژه گردن خود را تغییر دهند.
موضوعات مرتبط: پزشکی و سلامت